Zupa z brukselskiej kapusty, Kołduny litewskie, Pasztet z zająca na gorąco, Krokiety z raków, Budyń z dyni, Legumina cytrynowa, sos cumberland – to tylko niektóre z dań, które przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich gminy Telatyn podczas warsztatów kulinarnych pn ,,Poznajemy smaki Niepodległości”. Są to dania zrekonstruowane i oparte na przepisach Marii Disslowej – znanej w latach 30 – tych publicystki, pedagog, dyrektor Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie, autorki książek kucharskich.
Warsztaty oprócz wspólnego gotowania umożliwiły również wymianę kulinarnych doświadczeń. We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze panie poznały techniki gotowania oraz odkrywały nowe smaki. Było bardzo pracowicie, sympatycznie ale przede wszystkim zdrowo i pysznie. O zwyczajach kuchennych, smakach polskiej kuchni sprzed 100 lat oraz kulturze zachowania się przy stole opowiadała pani Elżbieta Wójcik – właścicielka Restauracji Koncertowa w Lublinie, która była również mentorką w kulinarnej wędrówce po polskich, dawnych smakach i daniach. Jak da się wyraźnie zauważyć, bardzo duży wpływ na polską kuchnię miały mniejszości narodowe i etniczne zamieszkujące nasze tereny. W polskich, tradycyjnych smakach odnaleźć możemy wpływy niemieckie, rosyjskie, tatarskie czy żydowskie. Znaczący wkład na kształtowanie się polskiej kuchni miała również dostępność produktów oraz zamożność Polaków. Kuchnię polską charakteryzuje także bardzo duży regionalizm, wynikający z okresu rozbiorowego. Po wspólnym gotowaniu miała miejsce degustacja przygotowanych potraw. Był również czas na wspólną rozmowę. Czas płynął miło i sympatycznie.
Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego ,,Koalicje dla Niepodległej” – nazwa zadania: ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”.