Wszyscy RAZEM gotowali dla Niepodległej

Tradycja i kultura łączy pokolenia. Tak można było stwierdzić uczestnicząc w integracyjnych warsztatach kulinarnych pn. ,,Od Juniora do Seniora – wszyscy razem gotujemy dla Niepodległej” które miały miejsce 15 października br w Wiejskim Centrum Turystyki i Promocji Wsi w Łykoszynie. Warsztaty te, stały się niejako podsumowaniem cyklu kulinarnych spotkań, jaki miały miejsce w ramach zadania ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”. We wspólnym gotowaniu, oprócz najmłodszych i najstarszych mieszkańców Gminy, mężczyzn i pań – członkiń z KGW uczestniczyli: Wójt Gminy Telatyn pan Dariusz Kozłowski, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu pan Wiesław Cielica, pani Alicja Górnik – Dyrektor Biblioteki oraz pracownicy Urzędu Gminy. Pod czujnym okiem fachowców – naszych kulinarnych ekspertów – Elżbiety i Jerzego Wójcików właścicieli Restauracji Koncertowa w Lublinie, wszyscy razem przygotowywali dania nawiązujące smakiem i tradycją do tych sprzed 100 lat. Oprócz wspólnego gotowania, wymiany doświadczeń i nabytych umiejętności kulinarnych była również  wspólna zabawa i przede wszystkim wielopokoleniowa integracja. Spotkanie to pokazało, że jeden od drugiego – nieważne czy młodszy czy starszy mogą się wiele od siebie nauczyć. Efektem wspólnego gotowania były nowe smaki, które można było odkryć w zupełnie innowacyjnych, smakowitych daniach. Wspólnymi kulinarnymi siłami przygotowano: Bucht drożdżowy, Babkę migdałową, Piernik z marchwi, Sałatkę z pęczakiem i szynką, Sałatkę z orzechami i granatem, Deser dyniowy z gruszkami w miodzie, Śledzie w wiśniach i szalotce, Polędwiczkę duszoną w soku jabłkowym, Grzanki z pastą z czerwonego buraczka oraz Zupę z dyni na mleku.

Wójt Gminy Telatyn pan Dariusz Kozłowski dziękuje wszystkim uczestnikom każdej edycji warsztatów- dzieciom, członkiniom KGW, mężczyznom oraz członkom Klubu Seniora za aktywne włączenie się w tą kulinarną wędrówkę. Na ręce Przewodniczącej KGW Telatyn II pani Agnieszki Fronc i KGW Łykoszyn pani Teresy Romańczuk składa podziękowanie za przygotowanie sali i zapewnienie odpowiednich warunków do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. Jednocześnie zachęca wszystkich mieszkańców do odważnego i aktywnego włączania się w przyszłe inicjatywy na terenie naszej Gminy.

Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego ,,Koalicje dla Niepodległej” – nazwa zadania: ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”.