Tym razem w kuchni i na stole królował ziemniak – roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana była już tysiące lat temu. Przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. Zazwyczaj kojarzy się jako dodatek do potraw mięsnych. Warsztaty kulinarne z ziemniakiem w tle, które odbyły się 20 lutego i na które zaprosiło nas Koło Gospodyń Wiejskich na czele ze swoją Przewodniczącą panią Urszulą Kwiecień, doskonale udowodniły że z ziemniaków można wyczarować prawdziwe cuda. Na stole królowały m.in. sałatki, zapiekanki, kotlety i ziemniaki przygotowane w różnorodnej formie. Panie spisały się doskonale i przygotowały wiele wspaniałych potraw – Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym (KGW Radków), Sałatkę z ziemniaków (KGW Marysin), Ziemniaki faszerowane mięsem i Babkę z tartych ziemniaków, zwaną potocznie tarciuchem (KGW Telatyn), Sałatkę z ziemniaków (KGW Łykoszyn), Roladę ziemniaczaną w waflu oraz Sałatkę z ziemniakami (KGW Wasylów) oraz Zupę ziemniaczaną z kabanosem oraz Zapiekankę ziemniaczaną (KGW Poturzyn). Z tej racji, że był to również Tłusty czwartek na stole nie zabrakło także pączków. W spotkaniu, oprócz pań z Kół Gospodyń uczestniczyli również zaproszeni goście: Wójt Gminy Telatyn pan Dariusz Kozłowski oraz pracownik Urzędu Gminy pani Ewelina Galant-Woźniak. Warsztaty były okazją by nie tylko popróbować różnych dań, wymienić się przepisami ale przede wszystkim miło i sympatycznie spędzić czas.