Seniorzy uczyli się jak zdrowo i smacznie gotować

“W zdrowym ciele, Niepodległy duch” pod takim hasłem 11 października odbyły się Warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli najstarsi mieszkańcy Gminy Telatyn, którzy poznawali smaki kuchni polskiej. Wspólnie z Seniorami gotowała Dyrektor Biblioteki pani Alicja Górnik. Podczas warsztatów nasi kulinarni eksperci – państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie z Restauracji Koncertowa w Lublinie starali się zachęcić seniorów do zdrowego odżywiania się. Dzień spędzony z seniorami obejmował zarówno wspólne przygotowanie potraw odpowiednich dla osób starszych oraz oczywiście degustację przygotowanych zdrowych dań. Jak bowiem wiadomo, w podeszłym wieku następują duże zmiany w stanie zdrowia – również takie, które mają bezpośredni związek z jedzeniem. Seniorzy często nie mają wiedzy o właściwym odżywianiu, a spadek poziomu życia, samotność czy brak możliwości zrobienia zakupów w negatywny sposób odbijają się na ich diecie. Organizatorzy projektu postawili przed sobą wyzwanie: Jak zachęcić osoby starsze do zdrowego i racjonalnego, a przy tym niedrogiego sposobu odżywiania? Odpowiedź na powyższe pytania można było odnaleźć podczas wspólnego gotowania, gdzie przygotowano: Jagły z szafranem, Letnią sałatę z mieszanych jarzyn, Jarmuż z jabłkami lub pomidorami, Kalafiory w sosie pietruszkowym oraz Barszcz rosyjski. Spotkanie to przyniosło wiele radości, wymianę doświadczeń i przede wszystkim wspólne spędzenie czasu. Dzięki warsztatom seniorzy nie tylko miło i pożytecznie spędzili czas ale również nauczyli się jak można skomponować zdrowy, pełnowartościowy posiłek i pomysłowo go zaserwować.
Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego ,,Koalicje dla Niepodległej” – nazwa zadania: ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”.