Nowoczesne gotowanie z Seniorami

Wspólne posiłki wzmacniają więzi społeczne i sprzyjają zdrowiu. O tym, że wartościowe produkty są również smaczne przekonali się Seniorzy 17 listopada br na spotkaniu, które zostało zorganizowane w Radkowie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łykoszynie przy pomocy animatorek Klubu Seniora Pani Agnieszki Śmiałko i Pani Diany Żurawskiej oraz gościa specjalnego Pani Agnieszki Piechnik przeprowadziły warsztaty kulinarne. Obecni na spotkaniu mieli możliwość samodzielnie przygotować tradycyjne masło i bułeczki przy użyciu nowoczesnych urządzeń kuchennych. W diecie Seniorów nie może zabraknąć witamin, dlatego też każdy otrzymał kubeczek soku z cytrusów. Następnie Seniorki przy asyście Pani Agnieszki przygotowały wspaniały obiad z surówką- ryż z warzywami i kurczakiem oraz sos, który podano z surówką z kalafiora i brokuła. W drugiej części spotkania uczestnicy otrzymali od Pań z KGW w Łykoszynie 5 propozycji menu, które jest dostosowane do diety osób starszych i jest zamieszczone w „Przewodniku po Programie” do realizacji Programu Fundacji Biedronki „Danie Wspólnych Chwil”. Seniorzy ocenili smak ciasta bananowego z gorzką czekoladą oraz ciasta kruchego z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z serem i jagodami. Panie wspólnie przygotowały desery według przepisów dietetyka klinicznego – mgr inż. Tomasz Kolipińskiego. Na stole królowały pomarańcze z serkiem ricotta i ananasa z jogurtem piernikowym. Gotowanie z Seniorami to wyjątkowa szansa na wzajemną naukę- Seniorzy poznali nowe smaki i produkty, a Prowadzące wsłuchały się w ich preferencje. Z pewnością to nie było to ostatnie wspólne gotowanie. Już niebawem chętni ponownie złapią za fartuchy, by tym razem przygotować świąteczne pierniki.