Niecodzienne warsztaty kulinarne z ,,lokalnymi warzywami” w tle

W malowniczo położonym Wiejskim Centrum Turystyki i Promocji Wsi Telatyn 4 lipca br odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu ,,Aktywność. Współpraca. Rozwój.” współfinansowane ze środków unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich , gastronomii, agroturystyki, lokalnych producentów na czele z Wójtem Gminy Telatyn panem Dariuszem Kozłowskim. Prace wspomagała pani Ewa Piwko – Witkowska – Prezes Lokalnej Grupy Działania Roztocze Tomaszowskie. Warsztaty prowadzili właściciele restauracji Koncertowa z Lublina – państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie, którzy dzielili się z uczestniczkami nie tylko przepisami ale również swoim kulinarnym doświadczeniem. Panie pod okiem ekspertów przygotowały m.in. Zupę krem z buraczka z serem feta, Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy, Roladki z cukinii i papryki z serkiem, Tartę z gruszkami na owsianym spodzie, Tartę z kalafiorem, Sałatkę z białej cebuli z gruszką, Zupę krem z ogórka i Deser z jagodami.

Spotkanie fotograficznie uwiecznił fotograf pan Piotr Łoza.

Dziękujemy za mile i aktywnie spędzony czas – naszym przewodnikom po świecie kuchni i różnorodnych smaków – pani Eli i panu Jurkowi, pani Ewie za możliwość uczestnictwa w tej kulinarnej wędrówce, paniom z KGW i wszystkim uczestnikom za wspólne gotowanie.