,,Męski Punkt Widzenia” – pod takim niecodziennym tytułem odbyły się 10 października br warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli panowie z naszej gminy. Dzięki tym warsztatom mieli oni niepowtarzalną okazję poznać tajniki kulinarne oraz spróbować swoich sił w dziedzinie, która dla wielu mężczyzn jest całkowicie nieznana. Warsztaty kulinarne prowadzone były w oparciu o tradycje i zwyczaje kuchni regionalnej i polskiej, zrekonstruowane przepisy słynnej kulinarnej ekspertki Marii Disslowej. Było to możliwe dzięki naszym ekspertom – Elżbiecie i Jerzemu Wójcikom, właścicielom Restauracji Koncertowa w Lublinie i zarazem wielkim miłośnikom tradycyjnego, polskiego gotowania. Wspólnie z mężczyznami gotowali zaproszeni goście: pan Jarosław Korzeń – Wicestarosta Powiatu Tomaszowskiego i pan Wiesław Cielica – Wiceprzewodniczący Rady Powiatu. Obecni byli również Wójt Gminy Telatyn pan Dariusz Kozłowski i Przewodniczący Rady Gminy pan Jarosław Romanowski, Dyrektor Biblioteki pani Alicja Górnik, pracownicy Urzędu Gminy oraz panie z KGW. Te kilka godzin nie tylko nauki ale przede wszystkim dobrej zabawy oraz obcowania ze smakiem przyniosło wspaniałe rezultaty. Panowie odnaleźli się w kuchni doskonale a efekty męskiego gotowania przyniosły przewspaniałe efekty. Panowie bowiem nie tylko nabyli wiedzę na temat polskiej, tradycyjnej kuchni ale przede wszystkim nauczyli się jak krok po kroku przygotować potrawy, własnoręcznie je gotując. Podczas kulinarnych zmagań przygotowali m.in. Potrawę z ozora wołowego, Potrawę z ogona, Flaczki po lwowsku, Bigos hultajski i Mazurek różany.
Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego ,,Koalicje dla Niepodległej” – nazwa zadania: ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”.