Juniorzy gotowali dla Niepodległej

,,Kulinarne przygody Juniorów – od kuchni poznajemy niepodległość” pod takim tytułem odbyły się 8 października 2019 r. warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. W kulinarną wędrówkę uczestników zaprosili państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie – właściciele Restauracji Koncertowa w Lublinie, którzy są miłośnikami tradycyjnego, polskiego gotowania. W tym kulinarnym spotkaniu oprócz najmłodszych mieszkańców gminy uczestniczyli: Dyrektor Biblioteki pani Alicja Górnik, Wicedyrektor Szkoły Podstawowej w Telatynie pani Agnieszka Dobrowolska, nauczyciel pani Wiesława Przytuła, pracownicy Urzędu Gminy oraz panie z KGW Łykoszyn, które służyły najmłodszym swoją kulinarną pomocą. Spotkanie przyniosło wiele nowych potraw i smaków – dzieci gotowały dania w kolorze biało – czerwonym. W kuchni było gwarno i wesoło a zapachy były przewspaniałe. Dzieci przygotowały: Mus jogurtowy z musem malinowym, Naleśniki tęczowe nadziewane świeżym serkiem, Jagielnik z truskawkami, Sałatkę z pieczonego buraczka z białym serem, Mus z buraczka, Gofry jaglane z czerwoną konfiturą i bitą śmietaną. Są to dania przygotowane w oparciu o zrekonstruowane przepisy z okresu dwudziestolecia międzywojennego oparte na wcześniejszych wspaniałych polskich kulinariach. Po gotowaniu miała miejsce degustacja przygotowanych uprzednio smakołyków.

Dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego ,,Koalicje dla Niepodległej” – nazwa zadania: ,,RAZEM zasmakujmy w tradycji – czyli warsztaty kulinarne z historią w tle”.